HTML

Tisztesség Háza

Gondolataim és véleményetek a tisztességről. Van-e? Kell-e? Jó-e? Hogy is kéne?

Friss topikok

Linkblog

2009.02.15. 09:02 Kobak

Tisztesség a politikában - ideák és célok 1.

1. Mindenki választ, de csak az lenne választható, aki megfelelő előélettel, jellemmel és igazolt célirányos tudással rendelkezik.

Miért? Mert más emberek érdekeinek helyes képviselete nagyon nehéz feladat! Nem alkalmas rá mindenki, mint ahogy láttuk, látjuk is: vannak akik - feltételezve természetesen a jóindulatot- segítség helyett inkább károkat okoznak. Az, hogy megfelelő elméleti stratégiát, ezek helyességéről érvelő kommunikációt, majd a sikeres választói meggyőzés után olyan megvalósító törvényeket, rendeleteket alkossanak, amik a célokat megvalósítják, nagyon komoly, hozzáértő munkát igényel. Mint választópolgárok, nem engedhetünk meg egy szavazóautomatát sem a parlamentbe ülni.

Milyen feltételeknek kellene megfelelni annak, aki egy választáson indulni akar?

  • Megfelelő emberi tényezők: jellem és értékrend.

A célok következetes végigvitele olyan jellembeli és etikai szilárdságot követel meg, ami ellenáll pénznek, fenyegetésnek, egyéb külső befolyásoló tényezőknek. Ezen felül pedig komprumisszum-készség illetve gondolkodásbeli rugalmasság kell, ami a különböző érdekek közötti optimumot fel tudja fedezni.

A megfelelőség ellenőrzésére rendelkezésre állnak a különböző, tudományosan megalapozott pszichológiai tesztek, amelyeket már a komolyabb vállalatok is használnak a munkaerő kiválasztásánál és képzésénél.

  • Megfelelő képzettség, sőt végzettség.

Ha már a képviselőségért fizetnek, mint bármelyik más munkáért, úgy gondolom, a munkaadóknak, azaz az adófizető polgároknak jogában áll megkövetelni, hogy a szakmain kívül politikai célirányos végzettséggel  is rendelkezzen, aki képviseli őket. Történelmi, politikai, etikai és jogi ismeretek szükségesek szerintem, de van elég szakember, aki egy ilyen kurzust jól összeállítson. A kurzus bárhol elvégezhető, de ellenőrzött, központi vizsgarendszer szükséges.

  • Makulátlan előélet

Szerintem nem kell magyarázni: elvárható, hogy egy mások képviseletét ellátó embernek sem törvényi-jogi, sem etikai-erkölcsi negatív előélete ne legyen.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr74943908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása