HTML

Tisztesség Háza

Gondolataim és véleményetek a tisztességről. Van-e? Kell-e? Jó-e? Hogy is kéne?

Friss topikok

Linkblog

2009.01.29. 18:34 Kobak

(Késői) Komment a Köztársasági Elnök Újévi beszédéhez

Köztársasági Elnök úr - magához képest - magasfokú átéléssel előadott újévi beszédében Magyarországon jó ideje hiányolt gyémántot csillantott meg az egyszerű választópolgár előtt.

"A tisztesség hosszú távon megéri." - hangzott el utolsó mondatként, amit aztán a média is kellőképp felkapott, hiszen nagyon erőteljes zárómondat ez. Régen hallatszott ez a fogalom ilyen összefüggésben egy politikai főszereplő szájából.

Tisztelt Elnök Úr, míg őszintén bátorítom elkötelezettségét a dolgok jobbra fordulásában, mint a megszólított egyszerű választópolgár, úgy érzem, hangot kell adjak fenntartásaimnak.

Egyrészt pontosítanám: a tisztesség rövid távon is megéri. Meg ám, mert jónéhányunknak van még egy olyan valamije, ami az Ön környezetében, a politikában, Elnök Úr, nem nagyon létezik, vagy legalább is nagyon jól titkolják, és amit úgy hívnak, hogy lelkiismeret.

Mert a lelkiismeret a tisztességes emberben nem egy kapcsolóval ki-be kapcsolható, mint a mai politikusokban, ahol a magasabb (ön)érdekek ezt sokszor megteszik. Az ilyen ember nem azért tisztességes, hogy megérje anyagilag, hanem mert ellentétes esetben nem tud a tükörbe nézni - se rövid, se hosszú távon.

Másrészt úgy gondolom, rossz az Elnök úr által megszólítottak köre: nagyon sok tisztességes ember van az egyszerű választópolgárok között, akik szerintem nehéz helyzetben is tisztességesek fognak maradni, a fenti okok miatt. Biztos lesznek jópáran, akiket a szükség a politikusoknál jól bevált kapcsoló alkalmazására inspirál, de itt van a nagy baj, Elnök Úr, hogy ők se tennék, ha példát mutatna nekik valaki. Onnan, ahonnan kellene, a politikából, a közszereplők köréből, mértéktartással, segítőkészséggel, emberi hozzáállással.

De nem teszik.

Tehát Elnök Úr, véleményem szerint először ott kellene rendet vágni a fejekben, hiszen nem véletlen a közmondás: fejétől bűzlik a hal.

És ha az Elnök Úr valamiért nem ér rá, szóljon csak, én szívesen segítek. Emberiességből, tisztességből.

(A kommentem alapjául szolgáló beszédet megnézheted itt: http://www.mtv.hu/videotar/?id=35591 illetve elolvashatod itt: http://www.keh.hu/keh/beszedek/20090101ujevi_beszed.html )

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr36910745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása