HTML

Tisztesség Háza

Gondolataim és véleményetek a tisztességről. Van-e? Kell-e? Jó-e? Hogy is kéne?

Friss topikok

Linkblog

2009.01.28. 21:32 Kobak

Hol vagytok, tisztességes emberek?

Egy dolog az elmélet, más dolog a gyakorlat. Elméletben könnyű tisztességesnek lenni, gyakorlatban már nem annyira, főleg nem mások szemében. Alapvetően a tisztességes jelző a legtöbbünk számára olyan gyűjtőkosár, amibe nehéz belekerülni, de nagyon könnyű kiesni.

Sajnos manapság a nagy többség számára az a tisztességes, akivel (még) nincs bajunk, akivel már van, az nem.

Nem jól van ez így.

Az igazán tisztességes ember érték. Nagyon nagy érték. Meg kellene becsülnie minden embernek, hiszen példát mutat, hogyan kell(ene) élnünk. Meg kellene keresnünk és piedesztára kellene emelnünk őket. Hirdetni kellene mindenhol, a közéletben, a médiában: ők a követendőek.

És az a legnagyobb baj, hogy ez abszolút nincs így. Nagyon kevés a tisztességes, közéleti szerepet betöltő, követendően viselkedő ismert ember. Nincs előttünk példamutatás, és ezért maga a tisztesség fogalma és gyakorlata kimegy a köztudatból, a fontossága eltűnik.

Oda értünk el, hogy aki "csak" tisztességes, az a köztudat számára lassan szánnivaló lúzer. Miért is?

Mert a tisztességes ember előbb vagy utóbb, de belefárad a tisztességtelenekkel folytatott harcba és legtöbbször veszít. Legalább is így éli meg. Az okosabbja azt is felismeri, hogy sohasem győzhet. Mert akikkel vitatkozik,  azoknak az olyan erkölcsi normák, amelyek egy tisztességes ember cselekedeteit vezérlik, nem számítanak.  Az ilyen embereket pedig nem lehet elvi alapon meggyőzni, mivel nekik nem a tisztesség, nem az igazság, nem a példamutatás a fontos, hanem a győzelem. A pénz, a hatalom.

De én nagyon hiszek abban, hogy sok tisztességes ember van. Csak ők élnek köztünk csendesen, feltűnés nélkül, a maguk tisztességes módján. És még többen vannak, akik szeretnének tisztességesebbé válni, csak kellene nekik egy kis segítség, egy kis példamutatás.

Csak valahogy nem látni senkit.

Így úgy gondolom, elérkezett az az idő, amikor kellene valamit tenni...

...hogy megtaláljuk Őket. Azokat, akik "csak" tisztességesen élnek. Akik példát mutatnának. És valahogy előtérbe kellene tolni őket.

Hol vagytok, tisztességes emberek?

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr83909197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása