HTML

Tisztesség Háza

Gondolataim és véleményetek a tisztességről. Van-e? Kell-e? Jó-e? Hogy is kéne?

Friss topikok

Linkblog

2009.02.03. 20:38 Kobak

Tisztesség a politikában - a ma

Rögtön kezdjük egy talán karakánnak tűnő, de teljesen nyilvánvaló kijelentéssel: a politikában nyoma sincs a tisztességnek, se a pártokban programjaiban (ha vannak) elméleti, se a vezetőikben, mint egyénekben, gyakorlati szinten.

Mondhatnánk, hogy a politika nem is erre lett kitalálva, itt mindig is nagy pénzekre és hatalomra vágyó emberek küzdenek minden eszközzel egymással, a vágyuk tárgyáért.

Azonban míg a múltban azért arra a szemfényvesztésre ügyeltek a politikusok, hogy a "képviselt" nép számára a lekiismeretnek tetsző ideákkal és eszmékkel tűzdelt délibábot láttassanak és emögött állva játsszák el bennfentes társasjátékaikat, addig a rendszerváltással "kifejlődött" politikusaink már erre sem vettek fáradságot. Sosem látott elvtelenség, a jól kidolgozott eszmerendszerek teljes hiánya jellemzi ma pártjainkat, az egyedüli törekvés a minél szélesebb szavazórétegek olyan megszólítása, ami ellentétes a konkurrens pártokéval.

Igazából egy szó jut eszembe, ami igazán jellemzi a helyzetet, de ez a kifejezés ma már kiment a divatból. Pedig a rendszerváltás környékén kedvenc szava járása volt jónéhánynak a ma vezető politikusai közül : kontraszelekció.

A politikai kontraszelekció ugye azt jelenti, hogy pont a vezetésre, példamutatásra alkalmas egyéneket a mindenkori hatalmi elit kiebrudalja maga közül, sok lúd disznót győz alapon. Ha valaki túl okos a politikában, elvei is vannak, sőt netán még tisztességes is és így nincs vaj a füle mögött, nem támadható,  azt el kell tüntetni. A tisztességes meg hamar feladja a harcot, a miérteket elolvashatod két bejegyzéssel elébb. A kontraszelekciónak hála nem bomlik fel a sok tehetségtelen, öncélú, kisstílű politikus közötti kényes status quo.

Namármost, ez ma is így van. Sőt még jobban.

Nem az a baj, hogy átmentődött a régi pártnomenklatúra, hanem az, hogy legfontosabb vezérelvét, a kontraszelekciót megtartották. Sőt, ez utóbbit az új pártok új "elvtársai" is tökéletesen eltanulták. Így ne csodálkozzunk, hogy ott tartunk, ahol.

Szerény véleményem szerint a mai pártok tagságának nagy része (és hangsúlyozom tiszteletem a kevés, a médiában egyáltalán nem látszó kivételnek) inkább a hatalom és pénz üldözésében vesz részt, mint világ jobbításának nemes szándékában.

És ha egy ország vezetői, vagy vezető jelöltjei ilyen hozzáállással folytatják tevékenységüket, mit várhatunk el az egyszerű állampolgártól? Ha az ország "gerincének" számító politikai elitréteg intézményesíti a korrupciót, lop ( a közvagyonból), megtéveszt és hazudik, csak hogy pozícióba kerüljön illetve maradjon, mit várhatunk az általuk "vezetett" emberektől, akik ott látják mindennapi életükben vezetőik korántsem jótékony "példamutatását"?

Semmit. És már láthatjuk is a sötét jövőt. A még ennél is sötétebbet.

Nem jól van ez így. Már csak ki kellene találni, hogyan tudnánk ezen változtatni. De erről majd később.

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tisztesseg.blog.hu/api/trackback/id/tr32921043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.02.10. 00:48:04

Kíváncsian várom, hogyan lehetne változtatni!
süti beállítások módosítása